Help, welke discipline kies ik?!

Phoebe De Potter   ‐  Maandag 26 augustus 2024   ‐   Tweet

#wearegym

Ontdek onze 13 disciplines!

De eerste stap is gezet, je wilt turnen, yes! Maar, welke discipline past nu best bij je? Met een brede waaier aan 13 disciplines is het soms wat zoeken. We maken het je graag gemakkelijk met alle must-knows per disciplines.

Kleuterturnen

Laat je kleintjes stralen in onze clubs! Kleuters leren op een kwalitatieve, plezierige en afwisselende manier bewegen. We bereiden ze niet alleen voor op een leven vol gymnastiek, maar leggen ook de basis voor een levenslange passie voor sport. Met onze leuke en gevarieerde lessen, die verschillende domeinen en bewegingsthema's aankaarten, bieden we de essentiële bewegingskansen om hun brede motorische ontwikkeling te stimuleren. Laat ze meedoen en ontdek de magie van beweging!

> Ontdek alles over Kleuterturnen!

Basisturnen

In het basisturnen ontdekken kinderen de magie van beweging! Hier worden hun grootmotorische vaardigheden verfijnd en leren ze de basisbewegingen van gymnastiek. Lenigheid, kracht, vormspanning, evenwicht en coördinatie staan centraal. Kinderen krijgen de kans om te proeven van verschillende aspecten van gymnastiek en ontwikkelen zo geleidelijk hun voorkeur voor één of meerdere disciplines. Basisturnen is er voor zowel jongens als meisjes vanaf het 1ste leerjaar. Laat je kind stralen en de wereld van gymnastiek verkennen!

> Ontdek alles over Basisturnen!

Acro

Stel je voor: je klimt op de schouders van je partner, vliegt door de lucht en maakt adembenemende salto's - dat is Acro! Het is één van de jongste en meest dynamische gymnastiekdisciplines en verovert de harten van zowel meisjes als jongens. Samen bouw je menselijke piramides en maak je spectaculaire salto’s, allemaal samengevoegd in een prachtige choreografie op muziek. Je vormt een hecht team met één, twee of drie andere sporters, waarbij wederzijds vertrouwen en samenwerking de sleutel zijn.

> Ontdek alles over Acro!

Toestelturnen Meisjes

Vliegen aan de damesbrug, balanceren op de balk of acrobatische reeksen uitvoeren op de grond? Toestelturnen is dé favoriet onder meisjes! Deze individuele sport omvat vier spectaculaire toestellen: de damesbrug, balk, grond en sprong.

Aan de damesbrug zwaaien gymnasten van de ene legger naar de andere terwijl ze adembenemende salto's uitvoeren. Op de smalle, 10 cm brede balk tonen ze indrukwekkende acrobatische technieken zonder hun evenwicht te verliezen. Tijdens de grondoefening schitteren ze met sierlijkheid, persoonlijkheid en perfecte techniek, waarbij tempo, originaliteit en presentatie centraal staan. Bij de sprong komt de explosieve kracht van de turnster volledig tot uiting.

> Ontdek alles over Toestelturnen Meisjes!

Toestelturnen Jongens

Krachtige bewegingen aan de ringen, vliegen over het rek en adembenemende salto's tijdens de grondoefening - dat is Toestelturnen voor jongens! In deze discipline leer je turnen op zes uitdagende toestellen: grond, paard met bogen, ringen, sprong, herenbrug en het rek.

Bij de grondoefening zijn sprongkracht en coördinatie cruciaal om indrukwekkende reeksen te voltooien. Aan het paard met bogen worden je evenwicht en beheersing tot het uiterste getest. Bij de ringen draait alles om pure kracht, terwijl de sprong je explosiviteit toont met spectaculaire salto's en schroeven voor een perfecte landing. De herenbrug, met zijn twee evenwijdige houten leggers, vereist zowel steun- als hangvaardigheden en eindigt vaak met indrukwekkende salto's. En dan is er het rek, waar vluchtelementen en extreem hoge afsprongen je de adrenaline door de aderen laten stromen.

> Ontdek alles over Toestelturnen Jongens!

Dans en Demo

In de Gymfed-clubs vind je een overvloed aan verschillende dansstijlen! Of je nu stoere hiphop moves wilt leren, elegante moderne dans wilt ontdekken of je wilt laten meeslepen door opzwepende jazz dance, de discipline Dans biedt voor iedereen en elke leeftijd een perfecte stijl.

Maar er is meer! Naast Dans kun je je ook uitleven in de discipline Demo. Hier worden dans, gymnastiek en spektakel samengebracht tot één betoverend geheel. Jongens en meisjes werken samen om op de meest originele manier indruk te maken. Een succesvol demonummer begint met het kiezen van de juiste muziek en het creëren van een choreografie vol turnelementen. Daarbij spelen ook kledij, lichteffecten en decorstukken een cruciale rol. Al deze elementen versterken de sfeer en maken het nummer uniek en onvergetelijk.

> Ontdek alles over Dans en Demo!

Trampoline

Hoogte en sensatie? Welkom in de wereld van Trampoline! Gymnasten vliegen soms tot wel 8 meter hoog, waar ze spectaculaire salto’s en schroeven combineren. Hoe hoger je springt, hoe langer je in de lucht zweeft en hoe meer adembenemende salto's je kunt uitvoeren. Trampolinespringen vraagt om een perfect evenwicht, ritme, tempo en een uitstekend ruimtegevoel.

Er zijn drie disciplines: trampoline individueel, trampoline synchroon en dubbele minitrampoline. Bij synchroonspringen voeren twee gymnasten dezelfde sprongen uit, elk op hun eigen trampoline, en proberen ze deze perfect synchroon te maken. Springen op de dubbele minitrampoline vereist durf en coördinatie.

> Ontdek alles over Trampoline!

Tumbling

Salto's, schroeven en fliks vormen de basis in Tumbling. Op een 25 meter lange verende baan voeren gymnasten adembenemende turnoefeningen uit. Zowel jongens als meisjes schitteren in deze individuele sport, waarbij een tumblingreeks bestaat uit een reeks indrukwekkende salto's en schroeven, met als hoogtepunt een spectaculaire eindsalto.

Voor tumblers zijn een uitstekende beheersing, vormspanning en explosiviteit essentieel. Snelheid, hoogte en vaardigheid in het draaien van salto’s en schroeven zijn onmisbaar voor succes in deze dynamische discipline.

> Ontdek alles over Tumbling!

Ritmiek

In de lenige wereld van Ritmiek turn je op muziek en werk je met vijf verschillende tuigen: touw, hoepel, bal, knotsen en lint. De jongste gymnasten beginnen met prachtige oefeningen op muziek, nog zonder tuigen. Turnsters hebben een uitstekende coördinatie nodig om de tuigen moeiteloos te werpen en te vangen, terwijl ze hun routines combineren met evenwichtselementen, draaibewegingen en pivots. Ballet vormt eveneens een essentieel onderdeel van hun training, wat bijdraagt aan de sierlijkheid en finesse van hun uitvoeringen.

> Ontdek alles over Ritmiek!

Rope Skipping

Rope Skipping is een spectaculaire vorm van acrobatisch touwspringen die je coördinatie, snelheid, uithoudingsvermogen, ritmegevoel en acrobatie tot het uiterste test! Met eindeloos veel tricks en combinaties in verschillende onderdelen is de uitdaging oneindig.

Deze discipline is een complete sport boordevol creatieve mogelijkheden. Je kunt het individueel of in groep beoefenen, zowel recreatief als competitief. Rope Skipping is bovendien een uitstekende basis voor elke andere sport of discipline. En alsof dat nog niet genoeg is, biedt het een leuke en intensieve cardio work-out, perfect als opwarming of om je algemene fysieke conditie te verbeteren.

> Ontdek alles over Rope Skipping!

Freerunning

Je hebt ze vast wel eens gezien op straat: mensen die met indrukwekkende sprongen, swings, flips en klimtechnieken moeiteloos obstakels overwinnen. Dat is Freerunning! Deze opwindende sport, ook wel bekend als Parkour, draait om het gebruiken van je lichaam om uitdagingen in de publieke ruimte te veroveren.

Freerunning biedt een wereld van mogelijkheden en stijlen om obstakels te bedwingen, van creatieve sprongen tot elegante flips. Elke beweging en techniek is een kans om je eigen grenzen te verleggen en je omgeving op een nieuwe manier te ontdekken.

> Ontdek alles over Freerunning!

G-Gym

G-Gym opent de deur naar een wereld van mogelijkheden voor iedereen met een beperking! Of je nu jong of oud bent, een fysieke of verstandelijke beperking hebt, of psychische kwetsbaarheid ervaart, zoals een autisme spectrum stoornis, G-Gym bied je een warme en inclusieve omgeving binnen de Gymfed-clubs.

Onder de begeleiding van ervaren en gediplomeerde lesgevers ontdek je een breed scala aan bewegingsvaardigheden in een veilige en inspirerende gymzaal. Hier krijg je de kans om je eigen grenzen te verleggen, te groeien en te schitteren op je eigen unieke manier.

> Ontdek alles over G-Gym!

Volwassenen- en seniorengym

Het is geen geheim dat beweging cruciaal is, of je nu jong of oud bent. Heb je bij het ouder worden last van stijve spieren en gewrichten? Dan is gymnastiek de perfecte oplossing! Door regelmatig te bewegen worden je spieren en gewrichten soepeler, en profiteer je van een verbeterde bloeddoorstroming en verhoogde lenigheid.

Met stap- en spierverstevigende oefeningen houd je je conditie op peil, en omdat de oefeningen vaak op muziek worden uitgevoerd, wordt het extra plezierig. Onze trainers passen elke les aan het niveau van de groep aan, zodat iedereen optimaal kan profiteren. De groepslessen zorgen niet alleen voor extra motivatie, maar bieden ook een geweldige kans om sociaal contact te maken. Ervaar de voordelen van gymnastiek en voel je energiek en soepel, elke dag opnieuw!

> Ontdek alles over Volwassenen- en seniorengym!

Op zoek naar een club waar je één of meerdere disciplines kan beoefenen? Je kan terecht bij één van de meer dan 300 Gymfed-clubs. Bezoek de clubwebsites voor meer info over de lessen en locaties!
Een specifieke vraag? Aarzel niet om ons te contacteren!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen