Hey coach! Wat is jouw unieke coachingsstijl?

Phoebe De Potter   ‐  Woensdag 9 oktober 2024   ‐   Tweet

#wearegym

Vraag je jezelf wel eens af of jouw coachingsstijl écht motiverend is voor je sporters? Iedere coach heeft een unieke coachingsstijl, ook jij! 

Ben jij een strenge coach, een milde trainer, of pas je jouw aanpak soms aan? We onderscheiden 8 verschillende coachingsstijlen: 4 motiverende & 4 demotiverende stijlen. Het is bewezen dat hogere scores op motiverende stijlen en lagere scores op demotiverende stijlen sterk bijdragen aan de motivatie, het welbevinden én de prestaties van jouw sporters.

Doe de test en krijg meteen feedback over jouw unieke coachingsstijl, inclusief handige tips om je coaching nog motiverender te maken.

Motiverende stijlen

Participatief

Je gaat in dialoog met je sporters en biedt ruimte voor inspraak. Je bouwt keuzes over hoe activiteiten aangepakt worden en volgt zo goed mogelijk het ontwikkelingsritme van je sporters op.

Afstemmend

Een afstemmende benadering betekent dat je zo veel mogelijk aansluiting zoekt bij het perspectief van je sporters. Je zoekt manieren om oefeningen interessanter en aangenamer te brengen, je erkent negatieve gevoelens bij je sporters en probeert zo goed mogelijk te begrijpen hoe zij de zaken zien. Je volgt hun ontwikkelingsritme en geeft bij het opdragen van (vervelende) taken een uitleg die in hun ogen betekenisvol is. 

Begeleidend

Bij een begeleidende benadering geef je gepaste hulp en begeleiding aan je sporters. Je doet dat door de stappen die nodig zijn voor het uitvoeren van een oefening of techniek samen met hen door te nemen, waarna ze zelfstandig kunnen oefenen en vragen kunnen stellen indien nodig. Samen met je sporters sta je constructief stil bij gemaakte fouten, zodat ze zelf inzien wat beter kan en hoe ze zichzelf kunnen verbeteren.

Verhelderend

Je communiceert duidelijke verwachtingen naar je sporters. Je wil hierbij transparant en helder zijn en houdt ook de vinger aan de pols door goed na te gaan of de gecommuniceerde verwachtingen goed worden gevolgd.

Demotiverende stijlen

Eisend

Bij een eisende benadering eisen dat coaches discipline van hun sporters door krachtige en bevelende taal te gebruiken waarin ze duidelijk maken wat hun sporters moeten doen. Het is beter om op een rustige manier in dialoog te gaan met sporters, samen af te spreken wat de verwachtingen en afspraken zijn, en af en toe keuze aan te bieden.

Dominerend

Een dominerende benadering betekent dat coaches hun macht laat gelden om hun sporters tot de orde te roepen. Dominerende coaches zetten hun sporters op hun plaats door hen schuld- of schaamtegevoelens aan te praten. Het is beter om via open communicatie samen met je sporters afspraken en verwachtingen af te stemmen.

Opgevend

Bij een opgevende benadering geef je soms, na herhaaldelijke tussenkomsten, er de brui aan. Je laat sporters hun eigen zin doen en je zit niet langer achter hun veren, want je vindt dat sporters moeten leren om zelf verantwoordelijkheid te nemen voor hun gedrag. Probeer dit te vermijden! Beter is om te zorgen voor een omgeving waar sporters zich ondersteund en begeleid voelen, zelfs wanneer ze fouten maken.

Afwachtend

Een afwachtende benadering betekent dat coaches het initiatief bij de sporters leggen. Afwachtende coaches hebben de neiging om af te wachten wat hun sporters zullen doen. Ze plannen niet te veel en laten de zaken meer op hun beloop. Het is beter om een goede planning op te maken en duidelijke verwachtingen naar je sporters te communiceren.


Krijg rechtstreeks feedback tijdens het Kaderweekend

Kom jij naar het Kaderweekend? Vul dan op voorhand even de test in.
Tijdens de plenaire sessie krijg je rechtstreekse feedback én tips op de verschillende stijlen.
Pennen in de aanslag!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen