Medicijnen en wedstrijden - wat mag en wat mag niet?

Els Coppieters   ‐  Maandag 3 december 2018   ‐   Tweet

Wie sport moet weten waar de lijn ligt

Je bent jong, sportief en neemt deel aan wedstrijden, daar horen geen medicijnen bij, maar soms kan het niet anders. Je wil natuurlijk niet als dopinggebruiker aanzien worden, dus wat nu…?

Check in de eerste plaats www.dopinglijn.be. In de lijst van geneesmiddelen staat duidelijk aangegeven welke geneesmiddelen toegestaan zijn en welke niet. In veel gevallen is er een alternatief mogelijk voor jouw medicijn of behandeling. Zo kan bijvoorbeeld Actifed (siroop bij problemen met luchtwegen) vaak even goed vervangen worden door een ander product. Vraag er dus steeds naar bij bezoek aan de arts of apotheker!

Let ook op met voedingssupplementen. Voedingssupplementen kunnen (verboden) stoffen bevatten die niet op de verpakking vermeld staan. Zo kan je positief testen zonder dat je het zelf weet! Overleg dus altijd met je (sport)arts en neem niets op eigen initiatief.

We zien echter ook vaak situaties (astma, ADHD,…) waar het noodzakelijk is om zogenaamde ‘verboden producten’ te gebruiken. Voor minderjarigen volstaat in dat geval een attest van de arts die de noodzaak ervan verklaart. Meerderjarige gymnasten moeten een TTN aanvragen. TTN is de afkorting van “Toestemming wegens Therapeutische Noodzaak” en is een aanvraag die je samen met je arts doet en waarover de TTN-commissie dan oordeelt. De aanvraag dien je te richten naar je NADO (nationale antidopingorganisatie). De beoordeling heeft vaak wat tijd nodig, dus doe die aanvraag niet de dag voor een wedstrijd.

Zorg er als gymnast voor dat je de nodige documenten steeds bij je hebt tijdens wedstrijden. Dopingcontroles zijn niet zo frequent, maar komen wel regelmatig voor en zijn niet alleen voor topsporters, iedereen kan gecontroleerd worden.

Opgelet: deze afspraken gelden enkel voor Vlaanderen! Neem je deel aan wedstrijden in Wallonië of het buitenland, dan is een TTN altijd nodig en dient hiervoor dus een procedure opgestart te worden.


Meer info over dit alles vind je ook in de antidopinggids voor ouders (zie linkerkolom).

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen