OS 2024 I De gymnast achter Glen Cuyle

Delphine Gosseye   ‐  Vrijdag 2 augustus 2024   ‐   Tweet

#paris2024

Glen Cuyle (Gym Izegem), plaatst zich met een score van 14,900 punten als 4de gymnast voor de finale aan de Ringen op de Olympische Spelen in Parijs. Met zijn 22-jarige leeftijd behoort hij tot de jongste gymnasten op de Spelen. Daarnaast is deze Olympische finale zijn eerste finale op een EK, WK of Olympische Spelen. Wie is de gymnast achter Glen Cuyle die zondag samen met de 8 beste gymnasten aan de ringen in actie komt?

Wie is Glen Cuyle?

Als deel van een identieke tweeling is Glen Cuyle samen met zijn broer Nicola Cuyle lid van de club Gym Izegem. Vanaf hun 12 jaar maken ze beiden deel uit van de topsportschool in Gent en sinds 2020 valt hij onder de vleugels van headcoach Koen Van Damme, voormalig Olympiër in 2008.

Glen Cuyle, die in Parijs net 22 jaar werd, is één van de jongste gymnasten op de Spelen en bovendien de enige van de 48 toestelfinalisten die niet eerder in een EK, WK of Olympische finale stond. Zijn debuut op een WK maakte hij in 2023 tijdens het WK in eigen land, Antwerpen, waar hij met een score van 14,300 punten 14de werd. Kenmerkend naast zijn jonge leeftijd als gymnast aan de ringen, is zijn drievoudige salto als afsprong, die hij bovendien als enige finalist uitvoert.

    Tijdens de kwalificaties zet hij in Parijs zijn personal best score neer en met 14,900 punten plaatst hij zich als 4de voor de toestelfinale.

    Waarom de Ringen?

    In 2020 tekende headcoach Koen Van Damme, samen met de volledige entourage, het Olympisch traject uit richting de OS te Parijs. Dit met de nodige focus op een selectie met het team maar ook met aandacht voor ieders profieltoestel. Glen ontwikkelde snel aan de ringen en bewees dit op alle doeltoernooien deze Olympiade met telkens een verhoogde startwaarde. De selectie voor de Olympische finale is een bevestiging van zijn progressie deze cyclus en zijn evenredig aan de resultaten uit de afgelopen selectieprocedure. 

    Wat is het doel in de finale? 

    Glen Cuyle is een rustig en beheerst persoon en laat alles op zich afkomen. Zijn doel was duidelijk, een plaats bij de 8 beste gymnasten op de Spelen in Parijs. Een belangrijk punt in de finale is het einde van de oefening, de reuzenzwaaien die enkel door de topgymnasten stabiel uitgevoerd worden, wat Glen deed tijdens de kwalificaties. Daarnaast is de afsprong het bepalende element in de finale, wie een bloklanding kan uitvoeren, dingt mee om de medailles.
    Glen heeft in zijn ogen niets te verliezen, hij kan enkel winnen. Met dit gevoel bereidt hij zich samen met zijn entourage verder voor richting zondag voor zijn toestelfinale die om 15.00 uur op het programma staat. 

    Naast Glen Cuyle, zien we zondag om 15.40 uur Nina Derwael (TK Sta Paraat Hasselt) aan het werk aan de Damesbrug. Lees hier meer over het parcours van Derwael.

    Reacties op dit bericht

    Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen