Q&A | Het gouden topsport meisjespaar Acro

Lorelies Van de Velde   ‐  Vrijdag 4 oktober 2024   ‐   Tweet


In de wereld van discipline Acro schitterden twee Belgische gymnasten, Maysae Bouhouch en Silke Macharis, als nooit tevoren. Met hun grenzeloze toewijding, uitzonderlijk talent en onbreekbare teamspirit veroverden ze recent niet alleen meerdere wereldtitels op het WK Acro, maar wisten ze ook hun ticket voor de World Games te bemachtigen. 


Deze prestatie is niet zomaar een overwinning. Het is het resultaat van jarenlange discipline, talloze uren in de turnzaal en een passie voor hun sport. Ondertussen zijn ze alweer volop aan het trainen, maar wij konden hen enkele vragen stellen. 


Welk vind je het meest stressvolle moment van de wedstrijd?

Het meest stressvolle moment is net voor we de mat opstappen om onze oefening te doen. Het moment waar je achter de doeken staat te wachten.

Hebben jullie een ritueel of bijgeloof voor jullie de mat opstappen?

Silke: Net voor we opstappen geven we altijd een knuffel en meestal zeg ik nog een paar woordjes en sluit ik af met “we kunnen dat”.

Wat was het eerste dat je dacht toen je van de mat stapte na je oefening?

Op dat moment waren we vooral blij dat we een goede oefening hadden gedaan en trots dat we aan iedereen hebben laten zien wat we kunnen.

Wat is jouw favoriete oefening? 

Silke: Mijn favoriete oefening is balans, zowel qua dans als qua delen vind ik die het leukste om te doen.

Maysae: Ik vind balans de leukste oefening, maar ook de dans van combined vind ik heel leuk om te doen.

Hebben jullie een rolmodel in de sportwereld (of daarbuiten) dat jullie inspireert?

We kijken vooral op naar het vorige Belgische meisjespaar, Noémie Lammertyn en Lore Vandenberghe. Ook het Portugese meisjespaar Rita Teixeira en Rita Ferreira hun oefeningen vinden we heel leuk om te zien. Daarnaast blijven we ook super grote fan van onze teamgenoten, Mirte, Sofie en Lauren.

Wat is de sterkste eigenschap van jouw partner?

Silke: Als Maysae een goede dag heeft, kan ze iedereen daarin meenemen en kan ze zelfs anderen uit hun slechte dag halen.

Maysae: Silke is heel motiverend en op wedstrijden kan ze heel kalm blijven waardoor ik ook rustiger ben.

Wat is de leukste herinnering aan de hele WK – ervaring, los van de wedstrijd zelf?

De sfeer is heel leuk en we zien alle gymnasten van de andere landen terug of leren nieuwe gymnasten kennen. De afterparty is ook altijd een leuke afsluiter met iedereen. Onze ouders waren er nu ook bij en dat was echt top!

Zijn er nog dingen die jullie gaan aanpassen richting de World Games? 

In januari 2025 veranderen er enkele regels, dus we zullen sowieso nog enkele aanpassingen moeten doen aan onze oefeningen. Op dit moment zijn we nog aan het zoeken welke delen we zouden veranderen, maar de regels hebben vooral toepassing op onze balans en combined oefening. Misschien dat er ook nog een nieuwe choreografie in zit...

Als je één advies mocht geven aan andere acrogymnasten, wat zou dat dan zijn?

De aanhouder wint! Geef dus zeker je dromen niet op als het even moeilijk gaat!

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen