Q&A - Ken jij de Topsportschool al?

Phoebe De Potter   ‐  Vrijdag 16 december 2022   ‐   Tweet

#wearegym

Turnen op topsportniveau én je middelbare studies op een regulier tempo afronden, kan dat wel? Ja hoor! Het wordt mogelijk gemaakt door de Topsportschool in Gent. Jo Van Hoecke, coördinator Topsportschool Gent, vertelt er alles over.

Wat is een Topsportschool?

Vlaanderen telt in totaal 7 Topsportscholen. In zo’n school worden onderwijs en sport samengebracht in één opleiding. Op deze manier krijgen de sporters nog steeds een volwaardige schoolse vorming, terwijl ze ondertussen ook hun talent kunnen ontwikkelen in een topsportsetting. In elk van de 7 scholen worden één of meer sporttakken aangeboden. Zo kunnen onze gymnasten in de disciplines Toestelturnen en Acro terecht in de Topsportschool in Gent.

Wie wordt toegelaten in de Topsportschool?

Iedereen met een topsportstatuut kan naar de Topsportschool gaan. Maar, het initiatief om je kandidaat te stellen voor een topsportstatuut moet vanuit de leerling zelf, of zijn of haar ouders komen. Eens behaald is het statuut geldig voor één schooljaar en moet dus elk jaar hernieuwd worden. Gymfed verdeelt jaarlijks samen met Sport Vlaanderen de statuten voor gymnastiek op basis van een aantal sportieve parameters. Één van die parameters is het potentieel om door te groeien tot een atleet die de top 8 kan behalen op WK’s en Olympische spelen en het podium op EK’s. Daarnaast wordt er uiteraard ook gekeken naar de studieresultaten en de ontwikkeling van een aantal persoonlijkheidskenmerken.

Over alle sporten heen zijn er dit jaar 649 topsportstatuten verdeeld in het secundair onderwijs en 84 topsportbeloften in het basisonderwijs.

Hoe wordt de combinatie tussen Topsport en studies mogelijk gemaakt?

De leerlingen krijgen een aanbod op maat zodat ze niet hoeven te kiezen tussen een diploma secundair onderwijs en een topsportcarrière, maar dit perfect kunnen combineren. Hiervoor wordt er samengewerkt met de leerling, de ouders, de leerkrachten en opvoeders van het internaat, de trainers en andere begeleiders, Sport Vlaanderen, het BOIC en Gymfed. Goede studieresultaten blijven belangrijk in dit Topsportverhaal. Zo zijn de eindtermen ook identiek aan die in het gewone secundair onderwijs, alhoewel de topsporters deze moeten behalen met maar 20 lesuren. De overige 10 lesuren gaan naar sportspecifieke training en 2 uur lichamelijke opvoeding. Het is dus heel belangrijk dat ze flexibel zijn en goed kunnen plannen.

Wat zijn de voordelen van de Topsportschool?

Naast de mogelijkheid om hun sporttalent volop te ontwikkelen, leren ze ook zelfstandig werken en leven. Ze leren om te plannen, reflecteren, alleen reizen, talenkennis, omgaan met kritiek en de media, doorzettingsvermogen, … Een hele pak competenties naast het ontwikkelen van hun sporttalent dus! Ook wordt er in de Topsportschool vaak sporttak overschrijdend gewerkt. Een voorbeeld hiervan is de projectweek Topsport, waarbij topsporters uit verschillende sporten ervaringen delen, samen sessies volgen rond zaken zoals het mentale aspect van een sport, olympische waarden, voeding, en nog veel meer.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen