Samen voor een veilig sportklimaat

Delphine Gosseye   ‐  Dinsdag 17 september 2024   ‐   Tweet

#wearegym



Herstel- en integratietraject

Zorg voor herstel en herintegratie van de personen die onze werking als negatief ervaren hebben tijdens hun topsportperiode. Dit is een traject waar we ons als federatie de afgelopen periode ten volle voor geëngageerd hebben.

“Het voorzien van herstel en herintegratie bij de ex-atleten en de hele Gymfed.“ 

Dit was één van de 13 aanbevelingen uit het onderzoeksrapport van de onafhankelijke onderzoekscommissie die de Gymfed-topsportwerking, in de discipline toestelturnen dames, evalueerde naar aanleiding van de debatten rond mentale en fysieke gezondheid en de meldingen rond grensoverschrijdend gedrag in 2020.

Iedereen die een negatieve getuigenis had afgelegd bij de onderzoekscommissie, werd uitgenodigd voor een bemiddelingstraject. Dit traject had de bedoeling om gezamenlijk de feiten, ervaringen, impact en herstelwensen aan te pakken en ervoor te zorgen dat elke gymnast in onze topsportwerking op een positieve, gezonde en professionele manier wordt begeleid. Tijdens dit traject konden we rekenen op de expertise van de Interactie Academie, die het hele proces deskundig begeleidde.

Een aantal ex-gymnasten waaronder Gaelle Mys, Aagje Vanwalleghem, Axelle Klinckaert, Laura Waem en Cindy Vandenhole gingen in op de uitnodiging om samen met onder andere Peter Frederickx en Paul Standaert, vertegenwoordigers van het Gymfed-bestuur, in gesprek te gaan rond herstel en herintegratie in onze werking. De Gymnastiekfederatie is deze ex-gymnasten dankbaar voor de bereidheid om hun persoonlijk verhaal en ervaring te delen met als doel de toekomst van de gymsport en haar werking positief te beïnvloeden. We erkennen als federatie de impact op hun welzijn gedurende dit traject alsook hun inspanning en durf om te spreken en verandering te eisen.

“We hebben ons als Gymfed de afgelopen periode ten volle geëngageerd voor dit traject, dat ervoor gezorgd heeft dat we in gesprek konden gaan met verschillende personen die onze werking negatief ervaren hebben. De boodschappen van onder andere de ex-gymnasten hebben ons veel geleerd en we zijn hen dankbaar voor hun moed en inzet. Ze hebben geleid tot acties en veranderingen in alle geledingen van onze organisatie, waarbij we steeds de aandacht voor een gezond en veilig sportklimaat voorop zetten. We kijken nu eensgezind en positief vooruit naar de toekomst en we doen dit samen, want we willen allemaal hetzelfde: iedereen op een veilige manier van onze sport laten genieten, ongeacht waar of op welk niveau. We engageren ons om te waken, te reflecteren en waar nodig bij te sturen om ons gemeenschappelijke doel te realiseren.” – Ilse Arys, Algemeen manager Gymfed.

“We sluiten dit proces op een positieve manier af en zetten ons graag samen in om een beter sportklimaat te creëren. Het is voor ons een lang en intensief traject geweest maar we zijn blij dat we de kans hebben gekregen om onder begeleiding van de Interactie Academie in gesprek te gaan met de federatie om onze negatieve ervaringen binnen topsport te delen. Deze openheid was nodig om te begrijpen welke veranderingen nodig zijn, en om de juiste stappen te zetten richting een beter sportklimaat. We zijn tevreden dat we bewustwording hebben gecreëerd en geloven dat onze inspanningen op een positieve manier zullen bijdragen aan onze sport, zowel nu als in de toekomst.” – Ex-gymnasten in bemiddeling.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen