Team BELGYM, de entourage - Q&A dokter Guy Briffoz

  ‐  Woensdag 31 maart 2021   ‐   Tweet

#teambelgym

In hun Olympische droom worden de meisjes en coaches van Team BELGYM ondersteund door een interdisciplinair team. Het team bestaande uit een diëtiste, psycholoog, fysieke trainers, dokter, kiné, … volgt de gymnasten op de voet en bouwt mee aan de prestaties van de sporters waarbij de fysieke en mentale gezondheid van de atleten centraal staat. Wat is hun taak, hoe werken ze en wat is hun bijdrage aan het team? Wij spraken met enkele experten.

Onze vijfde expert in de reeks: Guy Briffoz, dokter van Team BELGYM.

Q / Hoe ben je als dokter in de gymnastiekwereld terecht gekomen?

Ik was heel lang werkzaam in de volleybalwereld, via een kinesist die toen actief was bij Gymfed ben ik in de gymnastiekwereld terecht gekomen. Ik ben gestart met eens naar een training te komen, en intussen werk ik hier nog steeds.

Q / Hoe vaak zie jij de gymnasten?

Ik ben éénmaal per week in Gent, op dinsdag. Dan komen alle gymnasten bij mij langs, ongeacht of ze al dan niet een bepaalde klacht hebben. Ik heb met elke gymnast dan een consultatie, hier moeten de gymnasten leren om hun verhaal te kunnen doen. Ik merk dat de jongere gymnasten dat vaak moeilijker vinden om zich te verwoorden. Wij leggen vooral de focus dat de gymnasten bij problemen of in hun ogen kleine letsels dit onmiddellijk moeten melden. Dat is een proces, maar daarin groeien ze wel.

Q / Als we over gymnastiek spreken, zijn er dan letsels specifiek aan de sport?

In de beginjaren waren het voornamelijk letsels aan de rug en ellebogen. De laatste jaren zien we hier een duidelijke evolutie in, mede dankzij de brede omkadering en opvolging van de fysiek trainers en kiné. Er wordt pro-actief gewerkt met het volledige team.

Q / Op sommige momenten dient er gerust te worden, dat lijkt me niet altijd makkelijk voor de gymnast?

Dat klopt, bij bepaalde blessures is het natuurlijk duidelijk dat de gymnast op rust gezet dient te worden. Bij andere blessures is dit minder event, zeker omdat de gymnast met een specifiek doel in de zaal staat en het liefst van al wil blijven turnen. We evalueren uiteraard altijd eerst op medisch vlak en bekijken dan met de verschillende partijen (experten, gymnasten, ouders) welk parcours opgesteld dient te worden.

Q / En blijf je bij de gymnastiek, of terug naar de volleybal :)?

Ik vind mijn job als dokter bij deze sporters heel boeiend, intussen hebben we ons team ook uitgebreid met een tweede arts. Samen met Luca Lenoir sta ik intussen in voor de medische opvolging van onze gymnasten.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen