Team BELGYM, de entourage - Q&A fysiek trainer Kristof Huts

Delphine Gosseye   ‐  Dinsdag 16 maart 2021   ‐   Tweet

#gobelgym



In hun Olympische droom worden de meisjes en coaches van Team BELGYM ondersteund door een interdisciplinair team . Het team bestaande uit een diëtiste, psycholoog, fysieke trainers, dokter, kiné, … volgt de gymnasten op de voet en bouwt mee aan de prestaties van de sporters waarbij de fysieke en mentale gezondheid van de atleten centraal staat. Wat is hun taak, hoe werken ze en wat is hun bijdrage aan het team? Wij spraken met enkele experten.

Onze tweede expert in de reeks: Kristof Huts, één van de fysiek trainers van Team BELGYM.

Q/ Jij bent fysiek trainer van het team, wat houdt dat precies in?

Ik ben opgeleid door Titi Mullie en Frank Dewitte in wat wij houdingstraining noemen. Dit gaat vooral om het efficiënt leren gebruiken van je eigen lichaam. Ik volgde samen met Frank alles over bewegingsanalyse en dat is ten slotte de basis voor fysieke trainingen. Krachttrainingen en cardio zijn ook een belangrijk onderdeel in het hele verhaal.

Q/ Gymnastiek is een heel specifieke sport, wat hebben gymnasten nodig in vergelijking met andere sporten?

Ik weet niet of het echt heel specifiek is, ik denk dat elke sport zijn vaardigheden eist. Bij meerdere sporten draait het onder andere rond coördinatie, kracht, explosiviteit en stabiliteit. Deze parameters zijn erg belangrijk binnen gymnastiek, maar kunnen ook makkelijk toegepast worden op andere sporten.

Q / Hoe ziet een trainingsschema er uit?

Als fysiek trainer is het belangrijk om met de groei van de sporters rekening te houden, want een groeiend lichaam vergt veel energie. Het zijn allemaal verschillende parameters waar we moeten aan denken. Voor elke gymnast is het schema van de krachttrainingen en houdingstrainingen anders. Tijdens competities is er wel een gemeenschappelijke training.

Q / Hoe moeten we die gemeenschappelijke training precies zien?

Die is er vooral om ervoor te zorgen dat de gymnasten soepel blijven en dat ze hun oefeningen waarop ze trainden tijdens het seizoen niet kwijtspelen omdat de competitieperiode opstart. Bij de fysieke training is het belangrijk dat het evenwicht behouden wordt. Het evenwicht houdt in dat de hele keten belast wordt en niet één schakel, zo is er veel minder kans op blessures. Bij de fysieke training laten we het preventieve luik over aan de dokter en kiné, wij focussen op wat de gymnasten fysiek te kort hebben. Het voorbereiden van de fysiek trainingen zijn erg belangrijk, je moet weten wat de sterke en zwakke punten zijn van elke atleet.

Q / Er zijn verschillende type sporters, is ook een verschil in trainingen?

Zeker, net daarom worden de gymnasten minstens één keer per jaar volledig gescreend. In die lichaamsscreening wordt elke gymnast gefilmd en moeten ze 67 verschillende bewegingen maken met hun lichaam. Deze bewegingen gaan niet specifiek over gymnastiek, maar het gaat over simpele bewegingen zoals hoe ver kan je je pols buigen. Hierdoor weten we van elke sporter waar de sterke en minder sterke punten zitten. Dat wordt dan allemaal geëvalueerd en hieruit wordt dan beslist wat het belangrijkste is wat de gymnast nodig heeft. Die beslissing houdt rekening met factoren zoals leeftijd, groei, sterktes,… en wanneer er echt iets belangrijk is voor de gymnast. Bepaalde gymnasten doen oefeningen die er hetzelfde uitzien, maar die een heel ander accent hebben. Door deze specifieke aanpassingen per gymnast proberen we belasting te vermijden.

Q / Hoe stemmen jullie de doestellingen op de verschillende vlakken met elkaar af?

We trachten altijd om hierin een goed evenwicht te vinden, deze zaken worden altijd besproken binnen het interdisciplinair team. Het kan zijn dat ik als fysiek trainer iets prioritair zou maken, maar misschien is het daar de periode niet voor. Het is een utopie om een sporter volledig in evenwicht te kunnen houden. Daarnaast is er uiteraard een verschil tussen de uren dat de meisjes in de turnzaal werken en de uren dat ze aan fysieke training doen. We zitten op regelmatige basis samen rond de tafel met het interdisciplinair team met bewegingsspecialisten, sportpsychologen, fysiek trainers, coaches, kinés, dokters en zo verder. We zijn echte collega’s, wat ik hier zie is een echte topsportcultuur. Ons team van experten is de afgelopen jaren ook groter en groter geworden. Het kan altijd beter, maar als je kijkt waar we nu staan is er ruimte voor overleg en openheid.

Q / Je spreekt van een topsportcultuur, hoe zou jij een topsportmentaliteit definiëren?

Dat is moeilijk om te vatten in woorden. Ik denk wel dat niet iedereen die mentaliteit kan hebben. Los van de fysieke kwaliteiten moet de atleet er volledig voor kunnen gaan en vertrouwen hebben in alles rondom hem of haar. Er moet een juiste omkadering zijn voor het talent.

Q / Is het boeiend om in de wereld van gymnastiek te werken?

Ja, sowieso! Het is gewoon heel complex de dingen die deze sporters doen. Het is intrigerend en ik vind het ook een mooie sport om naar te kijken. Het leukste is om de gedrevenheid van de gymnasten te zien.

Reacties op dit bericht

Om een reactie te plaatsen en reacties te bekijken moet je ingelogd zijn. Inloggen